Digitālā programma Eiropai

Eiropas Komisija ir iepazīstinājusi ar vērienīgu programmu kopdarbam ar dalībvalstu pārvaldes iestādēm, lai paplašinātu un uzlabotu pakalpojumus, ko tās piedāvā internetā. E-pārvaldes jaunajā rīcības plānā turpmākajiem pieciem gadiem paredzēti četrdesmit konkrēti pasākumi, kas dos iespējas pilsoņiem un uzņēmumiem izmantot tiešsaisti, lai, piemēram, reģistrētu uzņēmējdarbību, pieteiktos uz sociālo nodrošinājumu un slimības pabalstiem, tos saņemtu, imatrikulētos augstskolā vai izteiktu piedāvājumu piegādāt preces un sniegt pakalpojumus pārvaldes iestādēm. E-pārvaldes veicināšana budžeta ierobežojumu laikā var palīdzēt paaugstināt Eiropas konkurētspēju un ļaut pārvaldes iestādēm piedāvāt uzlabotus pakalpojumus, efektīvāk izlietojot līdzekļus. Tādēļ tā ir fundamentāla daļa no Digitālās programmas Eiropai, kuras mērķis ir līdz 2015. gadam paplašināt e-pārvaldes pakalpojumu lietošanu pilsoņu vidū līdz 50 % un uzņēmumu vidū līdz 80 % (sk. IP/10/581, MEMO/10/199 un MEMO/10/200). Jaunā rīcības plāna pamatā ir 2006. gada Eiropas e-pārvaldes rīcības plāna (sk. IP/06/523) gūtā pieredze.
Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlija Krūsa, kas atbild par digitālo programmu, saka: „Šis e-pārvaldes rīcības plāns palīdzēs pārvaldes iestādēm izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, lai piedāvātu labākus pakalpojumus ar zemākām izmaksām, padarot dzīvi vieglāku un labāku atsevišķiem pilsoņiem un uzņēmumiem, uzlabojot tiem piekļuvi publiskajiem pakalpojumiem.”
Konkrēto digitālās programmas mērķu vidū ir šādi:
  • līdz 2015. gadam palielināt e-pārvaldes pakalpojumu lietojumu līdz 50 % ES pilsoņu un līdz 80 % ES uzņēmumu vidū un
  • nodrošināt, ka vairāki galvenie publiskie pakalpojumi ir pieejami tiešsaistē, tā ka uzņēmēji var nodibināt uzņēmumu un veikt uzņēmējdarbību no jebkuras ES vietas neatkarīgi no sākotnējās vietas un ka pilsoņi var vieglāk mācīties, strādāt, uzturēties un pensionēties jebkurā ES vietā.
Eiropas E-pārvaldes rīcība plāna mērķis ir atbalstīt pāreju uz jaunas paaudzes atklātiem, elastīgiem un viengabalainiem e-pārvaldes pakalpojumiem pašvaldību, reģionu, valsts un ES līmenī. Konkrētāks plāna mērķis ir likt pakalpojumiem citās ES dalībvalstīs darboties tikpat labi, kā tie darbojas pašu mājās, un pavērt ceļu, kas ļautu lietotājiem aktīvi veidot tādus tiešsaistes publiskos pakalpojumus, kas vislabāk atbilst viņu vajadzībām.
Vairāk informācijas ir pievienotajā pielikumā.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs