Elektroniskā balsu skaitīšanas programma "Balsis"

Centrālā vēlēšanu komisija sadarbībā ar uzņēmumu "SOAAR" izveidojusi elektroniskās balsu skaitīšanas programmu "Balsis" ar kuras palīdzību ir iespējams automatizēt piecus no astoņiem balsu skaitīšanas posmiem vēlēšanu iecirknī, vienlaikus vienkāršojot balsu skaitīšanu un palielinot balsu skaitīšanas, jo īpaši, par deputātu kandidātiem nodoto balsu skaitīšanas "caurspīdīgumu".

Šī programma tika izmantota apkopojot 2010.gada 18.decembra Rojas un Mērsraga novadu domes vēlēšanu rezultātus.

Nepieciešamais aprīkojums vienai darba vietai:
  • skeneris (standarta, ātrgaitas ar automātisku dokumentu padevi, ieteicamā ātrdarbība sākot no 50 lpp/min);
  • dators (tikai Windows vide)
  • projektors, ekrāns

Pieņemot, ka vidējais derīgo vēlēšanu zīmju skaits vēlēšanu iecirknī ir 1000 zīmes, tad par kandidātu sarakstiem un kandidātiem nodoto balsu apkopošana ar programmu "Balsis" aizņemtu 180 minūtes jeb 3 stundas. Jāpiezīmē, ka šāds rezultāts ir iegūstams, izmantojot 1 skeneri un 1 vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa darbu, bet, palielinot skaitīšanā izmantojamo datoru skaitu, laiku, kas nepieciešams balsu skaitīšanai, iespējams samazināt vēl vairāk.

Programmatūra vēl tiks pilnveidota ar drošības risinājumiem un ērtāku saskarni.

CVK piedāvās izmantot šo programmatūru 2013.gada pašvaldību vēlēšanās tām pašvaldībām, kas brīvprātīgi pieteiksies un varēs nodrošināt komisijas ar nepieciešamo tehnisko aprīkojumu.


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs