CARIS un ZZ Dats DZIMTS datu apmaiņa

Rīgā, 2011.gada 10.novembrī "ZZ Dats" organizēja semināru/demonstrāciju  par civilstāvokļa aktu reģistrācijas informācijas sistēmas (CARIS) un ZZ Dats DZIMTS apakšsistēmas datu apmaiņas mehānismu.
Iesākumā ZZ Dats direktors Māris Ziema pastāstīja par uzņēmumu, par tā plašo apakšsistēmu skaitu, kas veido vienotu sistēmu pašvaldībām, par nākotnes attīstības perspektīvām  (ļaut savietot datus no dažādām apakšsistēmām, lai veiktu to analīzi un izmantotu tos, piemēram,  plānošanas vajadzībām). M.Ziema informēja, ka līgumi par ZZ Dats apakšsistēmu izmantošanu ir noslēgti ar visām 119.pašvaldībām. Apakšsistēmu DZIMTS šobrīd neizmanto 11 pašvaldībās.  
Tālāk Gints Stočka praktiski demonstrēja kā ir realizēta datu sinhronizācija no DZIMTS uz CARIS, reģistrējot bērna piedzimšanu, imitējot  atkārtotas laulības apliecības izsniegšanu Rīgā par laulību, kas ir reģistrēta citā pašvaldībā. 
Demonstrācijas mērķis bija pierādīt, ka tām pašvaldībām,  kas savā darbā izmanto DZIMTS nebūs nekādu problēmu iesniegt un saņemt nepieciešamo informāciju CARIS(ā). Tāpat no DZIMTS varēs veikt arī visas nepieciešamās izdrukas un tas viss ir izveidots tā, lai DZIMTS lietotājam lieki nesarežģītu darbu.

Tiesa,  vairāki jautājumi un komentāri palika bez atbildes, jo nebija neviena, kas spēj uz tiem atbildēt. PMLP pārstāvji pasākumā nepiedalījās, TM pārstāvis bija, bet arī viņš nevar atbildēt par lietām, kuras vēl pat likumdevējs nav noteicis- Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumam līdz 12.12.2011 ir termiņš priekšlikumu iesniegšanai 2.lasījumam. 
Lūk, tikai dažas problēmas:

  • Ja netiks atrisināts jautājums par laulības reģistrēšanai visus nepieciešamo dokumentu sagatavošanu jau iepriekš (piemēram, 3 dienas), tad vienā dienā iespējamo reģistrēto laulību skaits noteikti nebūs tik  liels kā ir šobrīd.  
  • Nezinu atbildi jautājumam par laulību reģistrācijām ārpus dzimtsarakstu nodaļām, piemēram baznīcās.
  • Vēl "interesanti" būs tajos brīžos, kad kāda no pašvaldībām nestrādās ar ZZ DATS DZIMTS (šobrīd tādas ir 11 pašvaldības), bet izmantos CARIS - kā šīs pašvaldības piekļūs  citu pašvaldību vēsturiskiem datiem, jo CARIS reģistrēs tikai jaunos notikumus?  Manuprāt dīvains ieteikums, bet laikam vienīgais - atbildīgajiem pašvaldību darbiniekiem sazināties savā starpā telefoniski  un vienoties par nepieciešamo datu sinhronizāciju ar CARIS, jo visu pašvaldību vēsturiski uzkrāto datu pārņemšana no DZIMTS uz CARIS nenotiks (??).
CARIS izstrādātāji šajā pasākumā nepiedalījās, tāpēc nav zināms- kā viņi plāno ieviest sistēmu pašvaldībās - vai būs apmācības, kā tās tiks organizētas, vai būs pieejams atbalsta dienests, vai tas darbosies arī sestdienās, kad notiek daudz laulību reģistrāciju, kas notiek gadījumos, ja dabas stihiju vai citu iemeslu dēļ nav savienojuma ar internetu u.t.t.

Šobrīd notiek testēšanas darbi pašvaldībās, diemžēl atsauksmes par CARIS neliecina, ka būs iespējams pilnvērtīgs darbs jau no sistēmas darbināšanas sākuma. 


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs