Universālā pakalpojuma koncepcija


30.janvārī Labklājības ministrijā (LM) notika saruna par Universālā pakalpojuma sistēmai nepieciešamo informācijas atbalstu no LM topošās Sociālās politikas monitoringa sistēmas (SPMS). Sarunā bez LM pārstāvjiem piedalījās arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) (E.Karnītis), LPS (G.Krasovskis) Ekonomikas ministrija (EM), (G.Zadraks) un LM konsultanti SPMS ieviešanā („Solutions”).

Līdz šā gada septembra sākumam EM Ministru kabinetā jāiesniedz Universālā pakalpojuma koncepcija, kurā paredzēts iekļaut 4 pakalpojuma sfēras – elektroniskie sakari, elektrība, gāze, centrālapkure.
Pakalpojums paredzēts trūcīgām mājsaimniecībām (nevis personām) un invalīdiem. Invalīdiem būs atsevišķs risinājums – kā tiem nodrošināt pēc iespējas efektīvāku pakalpojuma sniegšanu (lai netrenkātu šos cilvēkus pa varas gaiteņiem, bet pakalpojumu saņemt tuvāk dzīvesvietai, droši vien - pašvaldībā). Visticamāk to varēs realizēt tikai nākamā Eiropas struktūrfondu finansējuma periodā.

Tātad, kā zināms SPMS būs centralizēts rīks, kas apkopos datus gan par valsts, gan pašvaldību sociālajiem pakalpojumiem personas datu līmenī. Iecerēts, ka tās pašvaldības, kas savā darbā izmanto ZZ Dats „SOPA” varēs izmantot to arī turpmāk datu apmaiņai ar SPMS, savukārt pārējām pašvaldībām tiks nodrošināta piekļuve un ievades formas internetā. Par SPMS gatavību nodrošināt datus Universālā pakalpojuma sistēmai arī bija galvenais sarunas mērķis.

Viens no tikšanās galvenajiem jautājumiem – kam piešķirt pakalpojumu - personai vai mājsaimniecībai? Diskusiju rezultātā tika nospriests, ka tās būs mājsaimniecības. Jau šobrīd pašvaldību sociālie dienesti piešķir, piemēram, elektrības atlaižu kuponus trūcīgām mājsaimniecībām. Tas nozīmē, ka principā identificēt trūcīgu mājsaimniecību problēmu nav. Tātad, gan ZZ Dats „SOPA”, gan LM SPMS ir jāspēj no personām „izveidot” mājsaimniecību un piešķirt tai atbilstošu statusu. Tāpat ir jābūt iespējai kontrolēt statusa piešķirto termiņu.

Atbilstoši likumdošanai - maznodrošinātā statuss tiek piešķirts no mēneša sākuma – ja statuss tiek piešķirts 8.martā, tad statusa spēkā stāšanās tiek noteikta no 1.marta. Bet Universālais pakalpojums varētu būt pieejams tikai no nākamā mēneša pirmā datuma. Tas ir saistīts tieši ar specifiskā pakalpojuma (elektrība, elektroniskie sakari) īpatnībām. Tas nozīmē, ka SOPA un SPMS ir jābūt iestrādātam šādam algoritmam.

Nākamais – reālā pakalpojuma sniedzēja nosaukums (firma). Gan SOPA, gan SPMS būs jāiestrādā tādu pakalpojumu sniedzēju nosaukumi, kurus ir akceptējusi Sabiedriskā pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Tas nozīmē, ka trūcīgām personām, ja tās gribēs pieteikties Universālajam pakalpojumam, būs jābūt klientam tikai tajās firmās, kas būs ieguvušas SPRK pozitīvu novērtējumu.

Iecerēts, ka Universālais pakalpojums varētu sākt darboties no 2014.gada. Scenārijs varētu būt šāds: maznodrošinātā persona dotos uz pašvaldību (Vienas pieturas aģentūru?) un pieteiktos uz visiem vai vienu Universālo pakalpojumu – pašvaldību sociālie darbinieki, pamatojoties uz personas apliecinājumu (mutvārdu vai uzrādot līgumu ar pakalpojumu sniedzēju), sistēmā izdarītu atzīmi, ka persona X ir tiesīga saņemt UP „atlaides”. Katra mēneša sākumā pakalpojumu sniedzēji (Lattelecom, Bite, Tele2, Latvenergo u.t.t.) pieslēdzas SPMS un saņem to personu sarakstu, kurām ir tiesības uz UP „atlaidēm” un iestrādā atbilstošo atlaidi personas ikmēneša rēķinā līdz statusa beigām.

Tas viss ir jauki līdz brīdim, kad jāsāk domāt par praktisko realizēšanu – visām šīm iecerēm nepieciešams finansējums, gan lai realizētu gan SPMS, gan „SOPA” ietvaros. Tā arī būs viena no galvenajām LPS prasībām koncepcijas rakstītājiem un realizētājiem.

Februāra mēnesī šīs idejas LM piedāvās EM Universālā pakalpojuma koncepcijas izstrādes darba grupai. Droši vien tās arī tiks iekļautas koncepcijā, kas mums visiem kopā pēc tam būs jāvērtē. 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Valsts IKT pārvaldības vadītāju paplašinātais forums