ERAF 2020 IKT projekts - e-Muita


Foto: pixabay.com 

Valsts ieņēmumu dienesta ERAF IKT projekts "E-muita" (1.kārta)

Piešķirtais finansējums - 4 500 000 EUR

Apstiprināts Ministru kabinetā 10.01.2017


Projektam ir izvirzīti šādi mērķi:

1. Samazināt administratīvo slogu uzņēmējdarbībai un paaugstināt ES komersantu konkurētspēju kopējā tirgū. 

Mērķa sasniegšanai definēti šādi apakšmērķi:

1.1. Harmonizēt un standartizēt muitošanas procesu

- harmonizēt un atvieglināt muitas procedūras un procesus, samazinot iesniedzamo datu un dokumentu apjomu, nodrošinot to elektronisku izpildi, aizstājot dažādu papīra formāta dokumentu izmantošanu ar strukturētiem elektroniskiem dokumentiem un informācijas apmaiņu; 

- nodrošināt vienotu pieeju muitas procedūru noformēšanai un preču kontrolei visā ES teritorijā;

1.2. Paātrināt muitošanas procesu 

- samazināt muitas procedūru formēšanai patērēto laiku, tādējādi samazinot arī izmaksas (ātrākās finanšu plūsmas un preču kustības rezultātā);

- uzlabot visu muitas nodokļu un citu maksājumu iekasēšanas mehānismu;

- nodrošināt ka muitošanas procesā iesaistītās iestādes savlaicīgi sniedz un saņem visu nepieciešamo informāciju;

1.3. Pilnveidot muitas sniegtos e-pakalpojumus

- vienkāršot sniegto pakalpojumu pieprasīšanu un saņemšanu;

- uzlabot pakalpojumu pieejamību;

- nodrošinot iespēju izmantot ES normatīvajos aktos paredzētās priekšrocības visā ES teritorijā.


2. Uzlabot esošo muitas procesu un procedūru efektivitāti

Mērķa sasniegšanai definēti šādi apakšmērķi:

2.1. Optimizēt esošo resursu izmantošanu

- paaugstināt muitas pakalpojumu, muitošanas procesa, riska analīzes un kontroles efektivitātes līmeni, tādējādi uzlabojot komersantiem sniegtos pakalpojumus un samazinot ar muitas procesiem un procedūrām saistītās krāpniecības iespējas. 

- sadalot Centrālās muitas informācijas sistēmas (turpmāk – CMIS) funkcionalitāti starp Elektronisko muitas datu apstrādes sistēmu (turpmāk – EMDAS), Maksājumu administrēšanas informācijas sistēmu (turpmāk – MAIS), Integrēto tarifa vadības sistēmu (turpmāk – ITVS) un Datu noliktavu sistēmu (turpmāk – DNS) risinājumiem, uzlabot datu apmaiņu starp Valsts ieņēmumu dienestu (turpmāk –VID) informācijas sistēmām, tādējādi optimizējot datu plūsmas un esošo resursu noslodzi.

- pakāpeniski pielāgot muitas informācijas sistēmas ciešākai sadarbībai ar citām valsts IS, nodrošinot informācijas sabiedrības pamatnostādnēs noteiktās prasības. Šīs izmaiņas prasa konceptuāli pārskatīt informācijas aizsardzības un datu apstrādes kontroles, lai samazinātu iespēju, ka sistēmās ir neprecīza vai novecojusi informācija vai tiek publicēta aizsargājama informācija.

2.2. Pilnveidot datu atlases un pārskatu sistēmas

- papildināt esošo muitas sistēmu funkcionalitāti, lai nodrošinātu funkcionāli plašāku esošo datu ieguvi muitas atskaitēm un analītiskajiem pārskatiem, kā arī nodrošināt dažādu muitas atskaišu iegūšanu vienotā sistēmā, tādējādi optimizējot esošās datu plūsmas un veicinot valsts pārvaldes efektivitāti .

- izveidot datu kopas publicēšanai atkalizmantojamo datu formātos.




Darbības projekta mērķu sasniegšanai:

1. Muitas lēmumu (atļauju), kā arī citu ar komersantu saistīto datu elektronizēšana

Latvijas EMDAS tiks papildināta ar funkcionalitāti ES normatīvajos aktos paredzēto muitas lēmumu, kā arī nacionālo atļauju datu apstrādei, datu apmaiņai ar Eiropas Komisijas centrālo sistēmu, nodrošinot vienotu elektronisko muitas lēmumu izsniegšanas un administrēšana procesu, kā arī automatizējot lēmumu/atļauju piemērošanas kontroli

2. Pakāpeniska Eksporta kontroles sistēmas paplašināšana; Automatizētās eksporta sistēmas ieviešana

EMDAS Eksporta kontroles sistēmas un ar to saistīto sistēmu (t.sk. datu apmaiņas) harmonizēšana, paplašināšana un pielāgošana ES prasībām.

Tiks ieviestas jaunas funkcionalitātes, nodrošinot izvešanas procesa elektroniskās apstrādes atbilstību ES prasībām, t.sk. saistībā ar centralizētās muitošanas ieviešanu, vienkāršotām procedūrām, sūtījumu izvešanu pa daļām un citu ar preču eksportu un to kontroli saistīto procesu optimizēšanu un pilnveidošanu.

3. Pakāpeniska Tranzīta kontroles sistēmas paplašināšana

EMDAS Tranzīta kontroles sistēmas un ar to saistīto sistēmu (t.sk. datu apmaiņas) harmonizēšana, paplašināšana un pielāgošana ES prasībām; vienkāršoto procedūru un citu ar tranzītu saistīto procesu elektronizēšana.

4. Ar preču ierašanos, uzrādīšanu, novietošanu pagaidu uzglabāšanas vietās un uzskaiti saistīto procesu pilnveidošana un automatizācija

EMDAS Pagaidu uzglabāšanas un citu sistēmu izmaiņas un pielāgošana ES prasībām saistībā ar preču ierašanos, uzrādīšanu un novietošanu preču pagaidu uzglabāšanas vietās. Tiks nodrošināta elektronisko preču ierašanās paziņojumu, preču uzrādīšanas paziņojumu un pagaidu uzglabāšanas noformēšanas procesu atbilstība ES prasībām, kā arī ar to saistīto kontroles procesu pilnveidošana. Tiks ieviesta jauna iespēja pārvietot preces starp pagaidu uzglabāšanas vietām. 

5. ES vienotas galvojumu sistēmas ieviešana

EMDAS un ar to saistīto sistēmu papildināšana, nodrošinot ES vienotu galvojumu administrēšanas un kontroles procesu. Tiks nodrošināta atbilstība ES prasībām attiecībā uz galvojumu administrēšanu un kontroli.

6. Integrētā tarifa vadības sistēmas papildināšana

Integrētās tarifa vadības sistēmas un ar to saistīto sistēmu pielāgošana ES prasībām, t.sk. datu ticamības pārbaude, jaunu tarifu un tarifu atvieglojumu pasākumu, Surveillance (datu nodošana uzraudzībai Eiropas Komisijai (turpmāk - EK) sistēmas papildinājumi u.c. 

Tiks nodrošināta atbilstība ES prasībām attiecībā uz datu apstrādi, kas saistīti ar tarifu un maksājumu piemērošanu, ierobežojumu un ar preču kustību saistīto nosacījumu automatizēto kontroli.

7. Pakāpeniska Importa kontroles sistēmas paplašināšana; Automatizētās importa sistēmas ieviešana

EMDAS Importa kontroles sistēmas (importa deklarācijas, importam nepieciešamie klasifikatori, vidējās statistikas cenas) un ar to saistīto sistēmu (t.sk. datu apmaiņas) harmonizēšana, paplašināšana un pielāgošana ES prasībām. 

Tiks ieviestas jaunas funkcionalitātes, nodrošināta elektronisko ievešanas, tai skaitā, vienkāršoto procedūru apstrādes atbilstība ES prasībām, datu apmaiņa ar Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) centrālajām sistēmām, paredzot automatizēto kontroli attiecībā uz saistītajiem dokumentiem, kas nepieciešami ievešanas procedūru piemērošanai, datu apmaiņa ar visām ES dalībvalstu sistēmām, paredzot centralizētās muitošanas principa ieviešanu, vidējo statistisko cenu aprēķina mehānisma izstrāde u.c.

8. Vienota lietotāju administrēšanas un sasaistes ar EK centrālajām sistēmām ieviešana

Papildinot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, komersantiem tiks nodrošināta vienotas piekļuves punkts arī ES centrālajām muitas informācijas sistēmām, izmantojot VID lietotāju identifikācijas līdzekļus (t.sk. elektronisku atļauju pieteikumu iesniegšanai, piešķirto atļauju/lēmumu datu apskatei u.c.).

9. Ar datu atlasi un pārskatu veidošanu saistīto procesu pilnveidošana un automatizācija

Datu nodošana no EMDAS uz VID DNS; EMDAS papildināšana automatizēto pārskatu izveidei (t.sk. citām iestādēm, piem. Centrālajai statistikas pārvaldei). 

Tiks veikta DNS papildināšana un strukturālās izmaiņas, nodrošinot dažādu muitas atskaišu un analītisko pārskatu iegūšanu vienotā sistēmā, tādējādi optimizējot esošās datu plūsmas, datu atlases iespējas un VID amatpersonu darbu.

10. Skaidras naudas deklarāciju elektronizēšana

EMDAS un saistīto sistēmu papildināšana ar funkcionalitāti skaidras naudas deklarāciju datu apstrādei, nodrošinot arī pārskatu izveidi. Tiks nodrošināta elektronisko skaidras naudas deklarāciju apstrāde un uzskaite.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs