Tikšanās RAPLM par pašvaldības politikas dokumentu

Šodien RAPLM notika viena no pirmajām lielākajām tikšanās reizēm, lai apspriestu pašvaldību IT politikas dokumenta nepieciešamību un sāktu darbu pie dokumenta struktūras.

Sanāksmi organizēja RAPLM (I.Vārna; J.Šķila) un LPS (G.Krasovskis)
No pašvaldībām piedalījās - Rīga (A.Andersons; N.Grīnfelds), Saldus novads - (E.Ķuzis), Jelgavas novads - (A.Kokins un K.Kindzulis); Jelgavas pilsēta - (D.Ruments)

Politikas dokumenta ideja bija - vienā dokumentā apkopot valsts un pašvaldību "spēles noteikumus", attiecības un atbildību par informācijas apriti, apstrādi, sadarbību un IS attīstību.

Lai šādam dokumentam būtu arī juridisks "svars" un pēctecība pie dažādām valdībām, tad vajadzēja izlemt - kā noformēt šo dokumentu atbilstoši MK kārtības rullim. Diskusiju rezultātā tapa skaidrs, ka tādu vienu dokumentu nez vai izdosies sagatavot.

BET... risinājumu tomēr atradām - šā gada 6.maijā MK apstiprināja PVIS koncepciju un noteica, ka "Lai nodrošinātu informācijas sistēmas lietojumprogrammatūras attīstības 2.varianta un informācijas sistēmas attīstības 2.modeļa ieviešanu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai izstrādāt un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram līdz 2010.gada 30.decembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā priekšlikumus par normatīvajiem aktiem, kas nepieciešami, lai noteiktu kārtību, kādā ieviešama un darbojas centralizētā datu apmaiņa starp pašvaldībām un valsts iestādēm, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu savietotāju."

Tika nolemts izmantot šo iespēju, lai sagatavotu:
  1. sarakstu ar nepieciešamajiem normatīvajiem dokumentiem, kas ir jāmaina, lai varētu izpildīt šajā koncepcijā ietverto uzdevumu;
  2. informatīvo ziņojumu par esošo situāciju pašvaldībās un aprakstīt galvenās IT problēmas;
  3. balstoties uz esošās situācijas aprakstu piedāvāt izmaiņas vairākos citos likumos un MK noteikumos, kas tieši neskar PVIS koncepciju, bet "iet ārpus tās rāmjiem"
Tika nolemts::
  1. Līdz ša gada 2. augustam LPS un RAPLM sagatavos sarakstu ar likumiem un MK noteikumiem, kuri skar pašvaldību IT intereses
  2. Līdz septembrim vajadzētu sagatavot konkrētus priekšlikumus, kas ir jāmaina šajā sarakstā iekļautajos likumdošanas aktos;
  3. septembrī organizējam nākamo tikšanos, lai izvērtētu sarakstu un priekšlikumus un izlemtu virzīt visus grozījumus uzreiz vai pa daļām. Ja pa daļām tad sastādīt prioritāro sarakstu.
Tā kā ja Jums ir idejas par kādiem likumiem vai MK noteikumiem, kurus vajadzētu palabot... vai arī domas un vēlmes par to kādas situācijas ir jālabo, tad laipni lūgti dot ziņu par to..

Problēmas, protams, ir ar tādām ķibelēm, kā, piemēram, valsts reģistrs maina atskaišu formas, kas reģistra pusē neprasa lielas izmaiņas, bet pašvaldību IS ir jāveic papildus neplānoti programmēšanas darbi kuriem nav paredzēts finansējums... bet jāmēģina būs piemeklēt risinājumu arī tādām lietām...

Tā kā uzrokam piedurknes ... un rakstam idejas...

Komentāri

Unknown teica…
Ai kā gribētos teikt.... "pagaidiet! Mēs vēl esam te, kur esam!"
Izskatās, ka sāk veidoties pamatīga plaisa starp dažādām pašvaldībām. Vieni jau ir tālu priekšā, bet citi atpalikuši par vairākiem gadiem.
Strādājot savā pašvaldībā man aizvien vairāk liekas, ka IT ir tikai priekš IT cilvēkiem. Jēdziens IT kā vide šobrīd pašvaldības politikas veidotājiem nav saprotams. Ar IT tiek saprasti datori, un MS Word, ar kuru tiek izdrukāts papīra dokuments.
Datubāzes, reģistri, datu konsolidācija un sasaiste - tas paliek tikai IT cilvēku sapnis.
Ja runājam par IT politiku, tad jāatceras, ka tā arī ir politika... un, manuprāt, vispirms jau uz vietām pašvaldībās tā atkarīga no pašiem politikas veidotājiem.
Unknown teica…
Mjā... ko lai saka... tāda situācija, droši vien, nav tikai tur, kur strādā Juris. Bet tas nenozīmē, ka to nevar mainīt! Jā, visiem varbūt nevajadzīgi, bet kāds taču būtu priecīgs, ja būtu vismaz vadlīnijas - kam jāpievērš uzmanība, kas jāņem vērā, lai tiešām pašvaldībās būtu reāla e-pārvalde, nevis tikai "plika" soft iegāde... u.t.t.

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija