Digitālā programma: “Comité des Sages“ aicina darīt pieejamu tiešsaistē Eiropas kultūras mantojumu, tā sākot "jaunu Renesansi"



Ziņojumā, ko sauc "Jaunā Renesanse", svarīgākie secinājumi un ieteikumi ir šādi:

  • Europeana portālam jākļūst par tiešsaistē esošā Eiropas kultūras mantojuma centrālo atsauces punktu. Dalībvalstīm jānodrošina, ka visi materiāli, kas digitalizēti ar valsts finansējumu, ir pieejami tīmekļa vietnē, un līdz 2016. gadam jāievieto Europeana visi to brīvi pieejamie meistardarbi. Kultūras iestādēm, Eiropas Komisijai un dalībvalstīm ir aktīvi un plaši jāpopularizē Europeana.
  • Darbi, uz kuriem attiecas autortiesības, bet kurus vairs neizplata komerciāli, ir jāpublicē tiešsaistē. Pirmkārt, autortiesību īpašniekiem jārūpējas par to, lai šos darbus digitalizētu un izmantotu. Bet, ja autortiesību īpašnieki to nedara, tad kultūras iestādēm ir jābūt iespējai digitalizēt materiālu un darīt to pieejamu sabiedrībai, par ko tiesību īpašniekiem būtu jāsaņem atlīdzība.
  • ES noteikumi par nezināmu autoru darbiem (kuru autortiesību īpašnieku nav iespējams identificēt) jāpieņem pēc iespējas ātrāk. Ziņojumā norādīti astoņi būtiski nosacījumi jebkuram risinājumam.
  • Dalībvalstīm ir ievērojami jāpalielina to finansējums digitalizācijai, lai radītu darba vietas un izaugsmi nākotnē. Līdzekļi, kādi vajadzīgi, lai uzbūvētu 100 km autoceļu, būtu pietiekami 16 % no visu ES bibliotēkās pieejamo grāmatu digitalizācijai vai ES dalībvalstu kultūras iestāžu visu audiomateriālu digitalizācijai.
  • Jāveicina publiskā un privātā sektora partnerība digitalizācijas jomā. Tām jābūt pārredzamām, neekskluzīvām un taisnīgām attiecībā pret visiem partneriem un jānodrošina visiem pārrobežu piekļuve digitalizētajiem materiāliem. Privātam partnerim piešķirtā digitālo materiālu preferenciālā izmantošana nedrīkst pārsniegt septiņus gadus.
  • Lai garantētu kolekciju saglabāšanu digitālā formātā, šo kultūras materiālu otra kopija ir jāarhivē Europeana portālā. Turklāt sistēma ir jāveido tā, lai jebkurš kultūras materiāls, kas pašlaik ir jāglabā vairākās valstīs, tiktu nodots glabāšanā vienu reizi.
Papildus informācija par ziņojumu lejuplādējama šeit.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs