Par Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likumu

19.janvārī notika LPS un Satiksmes ministrijas tikšanās, lai pārrunātu Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likuma darbības uzsākšanas jautājumus.
Likums stāsies spēkā šā gada 1.februārī un, kā zināms, tad likumā iestrādātas vairākas prasības, kas attiecas arī uz pašvaldībām un pašvaldību iestādēm.
Atbilstoši likumam ir izveidota drošības incidentu novēršanas institūcija, kuras pārstāve Baiba Kaškina arī piedalījās sēdē. Viņa jau ir pazīstama tiem, kas piedalījās IT speciālistu sanāksmē Valmierā, kur viņa prezentēja tolaik vēl topošo likumu.
Likums paredz vairākas lietas, kas būs obligātas arī pašvaldībām, bet ir saprotams, ka sākot ar 1.februāri nevar prasīt, lai tās tiktu ievērotas. Tomēr būs daži pasākumi, kas jāveic tuvākā laikā un tie ir:
  1. Vadībai jānorīko atbildīgā persona, kuras kompetencē būs pašvaldības IT drošības jautājumi un šī amatperona jāpaziņo drošības incidentu novēršanas institūcijai;
  2. tāpat šai institūcijai būs jāsniedz informācija par citām kontaktpersonām (ja tādas ir), kas ir atbildīgas par datu bāžu, mājas lapu, infrastruktūras u.c., drošības jautājumiem vai jānorāda kontakpersona ārpakalpojuma nodrošināšanas gadījumā. Pieļauju, ka daudzviet būs tikai viena persona visiem gadījumiem.

Kontakpersonu pienākums būs piedalīties drošības incidentu novēršanas institūcijas organizētās apmācībās un semināros kā arī informēt par drošibas incidentiem pašvaldībā u.t.t.

Drošības incidentu novēršanas institūcija konsultēs un palīdzēs pašvaldībām šādas obligātās dokumentācijas sagatavošanā (ja tādas vēl nav):

  • IT drošības noteikumi;
  • IT risku analīze;
  • drošības incidentu vadības plāns, u.c.

Tiks organizētas apmācības par IT drošības jautājumiem, kurās tiks aicināti piedalīties ne tikai pašvaldību norādītās kontaktpersonas, bet arī pašvaldību iestāžu atbildīgie darbinieki. Šīs mācības (semināri) varētu notikt vairākās vietās Latvijā, piemēram Valmierā (vai Cēsīs), Rēzeknē (vai Preiļos), Saldū (vai Talsos/Ventspilī), Rīgā. Ir idejas par citām vietām?

Šobrīd tiek gatavota oficiāla informācija, kas februāra sākumā tiks izsūtīta visām pašvaldībām. Tajā būs norādīta drošības incidentu novēršanas institūcijas adrese uz kuru būs jāsūta informācija par kontaktpersonām.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs