Dotācija bibliotēkām 2012


 LPS un Ministru kabineta (MK) vienošanās/domstarpību protokola (kas ir likuma par valsts budžeta sastāvdaļa) projekta sadaļa par vienošanos ar  VARAM.

Protokols ir izskatīts LPS domē 29.11.2011. Tas vēl jāapstiprina MK.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija:
I Finansējums valsts pamatfunkciju īstenošanai

Plānošanas reģionu, novadu teritorijas plānojumu un to grozījumu izstrādei
0,034 milj. latu
Plānošanas reģionu darbības nodrošināšanai
t.sk. sabiedriskā transporta reģionālo vietējās nozīmes pārvadājumu organizēšana
0,87 milj. latu

0,20 milj. latu
Pašvaldību publiskajām bibliotēkām bezmaksas interneta un datoru izmantošanai

0,32 milj. latu
Pašvaldību vienotās informācijas sistēmas uzturēšanai
0,31 milj. latu
Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projektu finansējums pašvaldību komersantiem
1,40 milj. latu
Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projektu finansējums pašvaldībām
 12,57 milj. latu
II Finansējums ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai,

Kohēzijas fonda projektu finansējums pašvaldību komersantiem
25,3 milj. latu
Kohēzijas fonda projektu finansējums pašvaldībām
3,38 milj. latu
Valsts atbalsts (5%) pašvaldībām 3.mērķa „Pārrobežu sadarbība” projektiem
0,63 milj. latu
ERAF projektu finansējums pašvaldībām
33,97 milj. latu
ESF projektu finansējums pašvaldībām
1,27 milj. latu
Kopā:
80,05 milj. latu


Latvijas Pašvaldību savienības viedoklis:
Bibliotēku likuma 23.panta trešajā daļā noteikts, ka valsts un pašvaldību bibliotēku lietotājiem ir tiesības bez maksas izmantot publiski pieejamos datorus, internetu un vispārpieejamos elektroniskās informācijas resursus.
2011.gadā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas programmā 30.00.00 „Pašvaldību attīstības nacionālie atbalsta instrumenti” tika iedalīts finansējums 316 975 latu apmērā, lai nodrošinātu iespēju pašvaldību publiskajās bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus. Piešķirtās dotācijas apmērs sastādīja tikai vienu trešo daļu no nepieciešamā finansējuma.
Nepietiekamā finansējuma dēļ pašvaldībām bija jāpazemina vairāku sniedzamo pakalpojumu kvalitāte (piemēram, jāsamazina interneta ātrums). Tas atstāj negatīvu ietekmi uz aizvien pieaugušo bibliotēku apmeklētāju skaita apkalpošanas iespējām.
Nepieciešamais finansējuma apmērs ir 900 000 latu, kas ir pamatots ar vairāk kā 800 bibliotēku izdevumu uzskaiti un vienotā bibliotēku tīkla uzturēšanas izdevumu aprēķiniem (aprēķinus veic un vienoto bibliotēku tīklu uztur Kultūras ministrijas aģentūra „Kultūras Informācijas sistēmas”).
2012.gadā likumā „Par valsts budžetu 2012.gadam” piešķirt dotāciju pašvaldību publiskajām bibliotēkām bezmaksas interneta un datoru izmantošanai 900 000 latu apmērā.

Puses vienojās:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Kultūras ministrijai vienoties, izskatot iespēju dotāciju pašvaldību publiskajām bibliotēkām bezmaksas interneta un datoru izmantošanai uz likumprojekta „Par valsts budžetu 2012.gadam” 2.lasījumu pārdalīt no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas uz Kultūras ministriju, paredzot to Kultūras ministrijas budžeta apakšprogrammā 22.11.00. „Pašvaldību publisko bibliotēku vienotā tīkla nodrošināšana”.
   Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Kultūras ministriju līdz 2012.gada 1.februārim sagatavot priekšlikumus bibliotēku e-pakalpojumu pieejamībai un kvalitātes uzlabošanai.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Kultūras ministriju un Satiksmes ministriju līdz 2012.gada 31.decembrim sagatavot priekšlikumus maksas par interneta pieslēgumiem un interneta izmantošanu būtisku samazināšanu, ņemot vērā visas publiskā sektora aktivitātes interneta pieejamības uzlabošanā un nodrošināšanā, tai skaitā aktivitātes, kas tiek finansētas no ES struktūrfondiem (platjoslas, vienas pieturas aģentūras utt.) .

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs