Sarunas ar Iekšlietu ministriju

2014. gada 12. aprīlī notika LPS un Iekšlietu ministrijas ikgadējās sarunas, kurās tika skatīts šāds jautājums – “Par Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārziņā esošām valsts informācijas sistēmām (t.sk. Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu - NPAIS) un pašvaldību tiesībām iegūt ziņas no tām”.

Puses vienojās:
  •          Pieņemt zināšanai IeM IC sniegto informāciju par pašvaldību iespējām izmantot IeM IS; 
  •     Aicināt pašvaldības vairāk izmantot IeM piedāvātās IS iespējas;
  •         IeM Informācijas centrs rīkos papildus apmācības pašvaldībām par NPAIS.  

-        
Galvenās problēmas, ko nosauca IeM sadarbībai ar pašvaldībām:
  •          Bieži tiek pieprasīta piekļuve informācijas apjomam, kas nav atrunāts ne sadarbības līgumos starp pašvaldību un IeM IC, ne noteikts normatīvajos aktos par datu pieejamo apjomu un amatpersonām, kurām ir tiesības saņemt šos datus. Piemēram, ne izpilddirektors, ne viņa vietnieki nav to amatpersonu skaitā, kuriem ir tiesības saņemt piekļuvi sodu reģistram. Līdzīgi pašvaldību pieprasījumi arī turpmāk tiks noraidīti un lūgums pirms sūtīt tādus, iepazīties ar normatīviem dokumentiem, vai pieprasītā piekļuve ir iespējama.
  •      Nekorekta izpratne par saistību rakstu parakstīšanu. Saistību raksti tiek pievienoti pie sadarbības līguma starp pašvaldību un IeM IC. Tie nosaka atbildību konkrētai amatpersonai par datu ne izpaušanu. Šie saistību raksti jāparaksta tikai konkrētam pašvaldības darbiniekam, kam tiek piešķirtas tiesības piekļūt kādai no IS. Saistību raksti NAV jāparaksta ne izpilddirektoram, ne priekšsēdētājam, un tie nav jāsūta atpakaļ uz IeM. Tie ir jāpievieno konkrētā darbinieka personas lietai
  •      Nepareizi sašūti līgumi. Bieži gadās, ka sadarbības līgumi ir sašūti, bet to pielikumi nē. Vai nu pašvaldība veic visu līgumu, pielikumu sašūšanu vai to neveic vispār. Ja tie nebūs sašūti, tad IeM IC to izdarīs.

Par NPAIS

Par bezmaksas informācijas sniegšanu no SOPA uz NPAIS ir noslēgtas 108 vienošanās. Par NPAIS lietošanu tiešsaistes datu pārraides režīmā ir noslēgtas vienošanās ar 72 pašvaldībām.

Vairākām pašvaldībām ir noslēgts sadarbības līgums, bet netiek pieprasītas lietotāju tiesības, vai sistēma netiek lietota. Par šo tika panākta vienošanās, ka IeM IC rīkos atkārtotas apmācības, tiks nodrošinātas arī lietotāju instrukcijas. Apmācības tiks organizētas vairākām pašvaldībām vienlaikus, tajās vietās, kur būs pieejama datorklase. Pašvaldības aicinātas pieteikt mācību nepieciešamību IeM IC pakalpojumu dienestam pa tālruni 67219111 vai e-pastā: pd@ic.iem.gov.lv


LPS izvirzīja jautājumu par datu saņemšanas iespēju paplašināšanu, izmantojot NPAIS, pašvaldību sociālo dienestu vajadzībām. IeM IC vadītājs Rītiņa kungs solīja, ka var nodrošināt datu padošanu no citām IeM apakšsistēmām pašvaldību sociālajiem dienestiem caur NPAIS. Tuvākā laikā organizēsim darba tikšanos ar IeM IC darbiniekiem, lai vienotos par tālākām darbībām un informēsim par paveikto.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs