Eiropas komisijas projekts WiFi 4 EU



2016.gada 9.novembrī notika LPS IT apakškomitejas sēde, kurā skatīja jautājumu par Eiropas komisijas priekšlikumu WiFi 4 EU interneta savienojamības veicināšana.
Tā ir Eiropas komisijas iniciatīva, lai padarītu brīvi pieejamu bezvadu interneta piekļuvi sabiedriskās vietās visā Eiropas savienībā.

Iecere ir bez liekām birokrātiskām procedūrām piešķirt finansējumu pašvaldībām (attiecināmās izmaksas 100% apmērā) WiFi punktu ierīkošanai.
LPS Videoieraksts par šo jautājumu - https://youtu.be/m8fdEB6rBok
Satiksmes ministrijas prezentācija par šo jautājumu - http://www.lps.lv/uploads/docs_module/WiFi%204%20EU.pdf


Decembra sākumā Briselē notika Telekomunikācijas Padomes sēde, kas konceptuāli atbalstīja šo priekšlikumu, ko atzinīgi  novērtējušas arī visas dalībvalstis.

Īsumā galvenais no šīs preses relīzes:
Kopējais atvēlētais finansējums uz visām Eiropas pašvaldībām – 120 milj. €, ks jāapgūst 2017.-2019.g. (EK lēs, ka tās varētu būt 6000-8000 pašvaldību, kas tiks pie finasējuma).
Uz finansējumu varēs pretendēt pašvaldības vai pašvaldību grupas (!!!), kas iesniegs pieteikumus par sabiedriskām vietām, kurās līdz šim nav brīvas pieejas WiFi.
Pirmais uzsaukums iesniegt projektus sagaidāms līdz 2017.gada vasarai. Taču tikai pēc tam, kad attiecīgos normatīvos regulējumus pieņems Eiropas Parlaments un katra no dalībvalstīm.
“Ievērojot ģeogrāfiski līdzsvarotu sadalījumu starp dalībvalstīm, tiks sadalītas ceļazīmes uz "rindas kārtības" principu”, teikts preses relīzē.
Tātad princips – “kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ” + “ģeogrāfiski līdzsvarots” princips.

Es tomēr sliecos atbalstīt VARAM viedokli, ka Latvijas gadījumā būtu vērts pacensties sagatavot vienotu pieteikumu visām pašvaldībām, ja nē, tad vismaz plānošanas reģionu līmenī?
Var jau, protams, tā nedarīt. Tad katrai pašvaldībai pašai būs jāgatavo pieteikums (protams, ja ir vēlme saņemt finansējumu).

Vēl aizvien nav skaidri “spēles noteikumi” – kritēriji punktu ierīkošanai, tehniskās prasības, atbalstāmās aktivitātes (optikas pievilkšana, elektrības ierīkošana u.t.t.).

Tā kā pagaidām šī ir kārtējā informācija, lai “turētu roku uz pulsa”.

Eiropas komisijas papildus informācija par WiFi 4 EU projektu - https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-free-wi-fi-europeans

Pirmo reiz par šo jautājumu runājām šajā rakstā

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Valsts IKT pārvaldības vadītāju paplašinātais forums

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes