Piekļuves tiesības IR


2017.gada 4.janvārī notika tikšanās Iekšlietu ministrijā par strīdu starp Mārupes novada pašvaldību un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) par piekļuves tiesību piešķiršanu Iedzīvotāju reģistra (turpmāk IR) datiem. Lietas būtība vienkārša – PMLP uzskata, ka Mārupes pašvaldības norādītajām amatpersonām nav pietiekama pamata piekļūt informācijai, kas pēc būtības nav nepieciešama lēmumu pieņemšanai, piemēram, būvinspektoram nav jāzina personas pilsonība, tautība u.tml. Kā izmantojamā datu apstrādes sistēmu Mārupe nosauca ZZ Dats izstrādāto PERS.

PERS ir pieejams diezgan liels datu apjoms par personu un visiem speciālistiem tiešām nebūtu nepieciešama visa informācija, jo pamatā tā ir programma, kas domāta personu datu apstrādei, mazāk – informācijas ieguvei skatīšanās režīmā.

Nav domstarpību par to, ka pašvaldībai ir pieejama informācija no IR, tikai jābūt atbilstošam juridiskam pamatojumam, kāpēc tieši šai konkrētai amatpersonai tā nepieciešama un kādā apjomā (datu lauki). Proti, pieteikuma pamatojumā jānorāda kuras funkcijas amatpersona izpilda likumā “Par pašvaldībām” noteiktajā apjomā, gan jānorāda atbilstošo pašvaldību saistošo noteikumu izpildes nodrošināšana, ja ar to par maz, var pieminēt arī kādu no speciālajiem likumiem (būvniecības, sabiedriskās kārtības u.c.).


Jūs varat izvēlēties veidu kā nodrošināt piekļuvi pašvaldības amatpersonai IR datiem:
  •      Norādot konkrētu ZZ Dats aplikāciju;
  •        Vai izmantot IR piedāvāto datu pārlūku.

Ja izvēlaties ZZ Dats aplikāciju, tad vēlams pirms pieteikuma sūtīšanas uz PMLP, pakonsultēties pie ZZ Dats – kuru no viņu apakšsistēmām labāk izmantot konkrētam speciālistam. Piemēram, būvinspektoram – ja viņam nepieciešamā informācija ir: Vārds, uzvārds, deklarētā dzīves vieta, tad viņam nav jābūt piekļuvei apakšsistēmai PERS, lieliski ar to tiks galā JUPIS. Ja sūtīsiet pieprasījumu uz PMLP piešķirt piekļuvi būvinspektoram IR datiem apakšsistēmā JUPIS, Jums šādu pieprasījumu apstiprinās bez aizķeršanās. Ja norādīsiet apakšsistēmu PERS, esiet gatavi ilgai sarakstei, kuras laikā Jums būs jārod juridiski korekts pierādījums, ka būvinspektoram lēmuma pieņemšanai ir būtiska, piemēram, personas pilsonība (jo šis lauks ir redzams apakšsistēmā PERS).

Ja izvēlaties izmantot IR datu pārlūku, tad tāpat jāsniedz pieprasījums par konkrēto amatpersonu, jānorāda juridiskais pamatojums datu piekļuvei. Ja informācijas ieguve nav ļoti bieža un nesagādā problēmas, ka tā ir vēl viena sistēma, kurai jāatceras paroles, tad varbūt šāds risinājums pat ir vienkāršāks. Daudzas pašvaldības nodrošina šo iespēju, piemēram, pašvaldības policistiem.

Abos gadījumos PMLP gatavoto jaunu vienošanos, kuru paraksta PMLP un pašvaldība.


PMLP šobrīd izstrādā vienotu  “jumta līgumu”, kuru piedāvās noslēgt pašvaldībām, lai aizstātu noslēgtos atsevišķos līgumus par katru no pašvaldībā izmantojamām sistēmām (iedzīvotāju reģistrs, CARIS, u.t.t.). Līguma projekts tiks iesūtīts saskaņošanai arī LPS. 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs