Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs


2017.gada 19.jūnijā Ministru kabineta komiteja (MKK) atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstītības ministrijas (VARAM) sagatavoto noteikumu projektu ar kuru pašvaldībām jāizveido un jāuztur savs decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrs. Dokuments saucās - Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu.

No noteikumu projekta: 
"Vietējā pašvaldība organizē decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistra izveidi un uzturēšanu par pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajām decentralizētajām kanalizācijas sistēmām (turpmāk – reģistrs), un tajā norāda vismaz:
- decentralizētās kanalizācijas sistēmas atrašanās vietas adresi;
- decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašnieku;
- decentralizētās kanalizācijas sistēmas veidu atbilstoši šo noteikumu 3. punktam".

LPS savā iebildumā uzsvēra, ka efektīvāk būtu veidot centralizētu, vienotu reģistru, kas būtu sasaistīts ar citām pašvaldību informācijas sistēmām. Tas varētu kļūt par pamatu jaunu e-pakalpojumu izveidošanai, lai iedzīvotājiem un komersantiem būtu iespēja ērtāk un mūsdienīgāk iesniegt nepieciešamos datus. Savukārt pašvaldībās varētu efektīvāk veikt informācijas apstrādi, publicēšanu, analīzi. 

MKK atbalstīja VARAM ministra K.Gerharda viedokli, kurš piedāvāja pašvaldībām pašām "samesties" no sava budžeta un būvēt savus centralizētos vai cita veida smilšu/sapņu piļu reģistrus, jo kanalizācijas jautājumi esot pašvaldību funkcija un ne VARAM ministrijai, ne Ministru kabinetam neesot pienākums rūpēties par LPS sapņiem par pašvaldību e-pakalpojumiem portālā latvija.lv. 

Noteikumu projekts gan vēl jāizskata arī Ministru kabineta sēdē, bet tā jau būs tikai formalitāte. 

Dīvaini jau izklausīsies, kad Excell izklājlapu turpmāk sauksim par reģistru, piemēram, salīdzinājumā ar Iedzīvotāju reģistru vai Uzņēmumu reģistru. Toties varēsim noziņot Eiropas komisijai, ka Latvija ir izpildījusi prasības arī šajā jomā.  

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes