Tiks veidota jauna IS - valsts noteikto braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju kontroles nodrošināšanai






2017.gada 6.jūnijā Ministru kabinets atbalstīja likumprojektu "Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā", kurā starpā tika noteikts, ka tiks veidota jauna informācijas sistēma, kuras darbība noteikti būs saistīta arī ar pašvaldībām.
Lietderīgi būtu veidot šādu sistēmu, kurā būtu ne tikai valsts, bet arī pašvaldību nodrošinātie atvieglojumi. Tāpat lietderīgi būtu, ja jaunveidojamā sistēma spētu apmainīties ar informāciju ar pašvaldībās jau izveidotajām atvieglojumu sistēmām, piemēram, Jelgavas pilsētā. 

MK atbalstītais likumprojekts atrodams šeit.


No Satiksmes ministrijas preses relīzes, kuru sagatavojis komunikācijas nodaļas vadītājs - Aivis Freindenfelds:
"Tāpat likumu paredzēts papildināt ar normām, kas nosaka valsts informācijas sistēmas izveidi braukšanas maksas atvieglojumu pasažieru kategoriju, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos, braucienu administrēšanai atbilstoši valdība atbalstītajam informatīvajam ziņojumam.

Lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu likumīgu un lietderīgu izmantošanu, ir jāveic pārvadātāju izsniegto biļešu kontroli, personu, kas izmanto braukšanas maksas atvieglojumus, statusu aktualitātes kontroli. Personu veikto braucienu uzskaitei piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanas likumības un lietderības pamatotībai, nepieciešams nodrošināt IT risinājumu, ar kura palīdzību veiktu informācijas apmaiņu par personām piešķirto statusu, kā arī šo personu veiktajiem braucieniem un veikt minēto personu datu apstrādi.

Pakāpeniski tiks ieviests braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju uzskaites sistēmas risinājums, kas paredz VSIA “Autotransporta direkcija” līdz 2018. gada 30.jūnijam izveidot valsts informācijas sistēmu valsts noteikto braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju kontroles nodrošināšanai, kurā tiek apkopoti dati par personu, kuras ir tiesīgas izmantot valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos, aktuālo statusu un to aktuālajiem statusu pamatojošajiem identifikācijas līdzekļiem transportlīdzeklī (piemēram, apliecībām, kartēm).

Valsts informācijas sistēmā paredzēta personu datu par attiecīgā statusa aktualitāti saņemšanai no datu turētājiem - Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Sabiedrības integrācijas fonda.

Veidojamās valsts informācijas sistēmas izveide ir priekšnosacījums ar 2021.gadu transportlīdzekļos paredzētās personu ar braukšanas maksas atvieglojumiem braucienu elektroniskās identifikācijas sistēmas ieviešanai.

Vienlaikus likumprojekts paredz uzdevumu Ministru kabinetam noteikt Valsts informācijas sistēmas izveidošanas, uzturēšanas un izmantošanas kārtību, kā arī iekļaujamās informācijas apjomu, informācijas izsniegšanas un saņemšanas, kā arī piekļuves nodrošināšanas kārtību". 





Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

ERAF 2020 IKT "Rīgas projekta" prezentācija

Pašvaldībām būs jāveido savs reģistrs

Pašvaldību kontaktinformācija - uz kartes